Pripomenuli si 55. výročie začatia rozhlasového vysielania

02.09.2003 Celý región

V atmosfére smútku a zatrpknutosti prebehli 21. augusta oslavy 55. výročia začatia rozhlasového vysielania z Prešova. Je to dané tým, že k 1. septembru t. r....
V atmosfére smútku a zatrpknutosti prebehli 21. augusta oslavy 55. výročia začatia rozhlasového vysielania z Prešova. Je to dané tým, že k 1. septembru t. r. podľa rozhodnutia ústredného riaditeľa Slovenského rozhlasu (SRo) Jaroslava Rezníka, vysielanie v Prešove končí a presúva sa do Košíc.

Ostrý protest proti tomu obsahuje vyhlásenie bývalých i súčasných pracovníkov terajšej Hlavnej redakcie národnostno-etnického vysielania (HR NEV) SRo v Prešove. Opätovne žiadajú Rezníka i napriek značnému pokroku v realizácii rozhodnutia, aby ho zastavil a prehodnotil. Opierajú sa pritom o skutočnosť, že viaceré výbory Národnej rady SR i Rozhlasová rada poukázali na nesprávnosť tohto kroku, protestovali proti nemu občania v petičnej akcii a odmietli ho aj viaceré orgány samospráv obcí, miest i samotného Prešovského kraja, národnostné, cirkevné a iné organizácie.

Dlhoroční redaktori tohto vysielania, Teodózia Lattová a Pavol Bogdan, na tlačovej konferencii v Prešove pred oslavami informovali, že k 1. júnu t. r. dostalo výpoveď 23 pracovníkov v Prešove. Je medzi nimi 16 takých, ktorí ponuku na prácu v košickom rozhlase nedostali a siedmi, ktorí dostali, ale ju neprijali. Bogdan zdôraznil, že v celom procese je podľa ich názoru viacero pochybení zo strany zamestnávateľa v dodržiavaní Zákonníka práce a kolektívnej zmluvy. Na svoju sťažnosť na Ústavný súd však doteraz nedostali odpoveď a rovnako je to aj s ich žalobou podanou na Najvyšší súd SR.

Ešte v prvej polovici júna presťahovali do Košíc nahrávaciu techniku z rozhodujúceho prešovského štúdia. Podľa zistení Prešovčanov bola však doteraz v Košiciach nevyužitá, nenainštalovaná a ležala ladom.
Presne pred 55 rokmi 21. augusta 1948 začalo fungovať v Prešove ukrajinské štúdio Československého rozhlasu. Jeho prvým riaditeľom bol Andrej Rudlovčák a prvú reláciu pripravil jeden z dvoch redaktorov Alexander Tovt. V roku 1986 v Prešove uviedli do prevádzky budovu postavenú práve na účely rozhlasového vysielania. Po skončení vysielania má byť vraj zakonzervovaná. V 90. rokoch sa postupne začalo odtiaľ vysielať v jazykoch pre šesť národností - ukrajinskú, rusínsku, rómsku, nemeckú, českú a poľskú, a to na piatom okruhu SRo zvanom Patria. Celkový týždenný rozsah vysielania je vyše 16 hodín.
(jj)
 

Vyberte región